“Finansmana erişim iş dünyasının ortak sorunudur”
Haber Kategorisi: Ekonomi

“Finansmana erişim iş dünyasının ortak sorunudur”

Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi

GAİB Koordinatör Başkanı Kileci:

 “Finansmana erişim iş dünyasının ortak sorunudur”

“En kısa sürede enflasyon muhasebesi sistemine geçmeliyiz”

Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nin dördüncüsü Gaziantep’te gerçekleştirildi.

“FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞTIRILMALI”

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nde gerçekleşen panele Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör moderatörlük yaptı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, paneldeki konuşmasında, iş dünyasının ortak sorununun “finansmana ulaşamamak” olduğunu söyledi. Kileci, “Bizim asıl problemimiz finansmana kolay erişememektir. İş dünyasındaki herkesin ortak problemi budur. Kaynağa ulaşımda, hammadde zincirinde, tedarik dengesinde herkesin yaşadığı olumsuzluklar var. Bütün bunlar tüm dünya ülkelerinin sorunudur. Ama siz üretici bir ülke iseniz, üretimde söz sahibi olmak istiyorsanız asıl olan finansmana erişimi kolaylaştırmamız gerek. Maalesef günümüzde finansmana erişim konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz” dedi.

İş dünyasının geçmiş 15 yıl içerisinde finansmana kolay bir şekilde ulaştığını ifade eden GAİB Koordinatör Başkanı Kileci, finansmana erişimde yaşanan kolaylıkların ülke ekonomisinin büyümesine büyük katkı sağladığını ifade etti. Kileci, “Geçmiş yıllarda finansmana erişim konusunda bir zorluk yaşamıyorduk.  Bu fırsatı da sanayicimiz, ihracatçımız çok doğru bir şekilde kullandı ve ülkemiz ciddi anlamda bir yere geldi. Bundan sonra kolay erişememek en önemli üzerinde durmamız gereken bir konudur” şeklinde konuştu.

“EN KISA SÜREDE ENFLASYON MUHASEBESİNE GEÇMELİYİZ”

Başkan Kileci, panelde ayrıca enflasyon muhasebesine bir an önce geçilmesini istedi. Kileci, şöyle dedi: “Ülke olarak, iş dünyası olarak en önemli ihtiyaçlarımızdan bir tanesi de enflasyon muhasebesidir. 2023 yılının sonunda enflasyon muhasebesi sistemine geçilmesi planlanıyor. Ancak, bize göre bunun çok ivedilikle ve acilen hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun teknik detayları çok uzun. Ama enflasyon muhasebesi hem bilanço açısından hem de şirketlerin gerçekten kar etmedikleri fiktif karlar açısından büyük önem taşıyor.”

2022 YILI İHRACAT HEDEFLERİ REZİVE EDİLDİ

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, panelde yaptığı konuşmada dünya pazarlarında ve paritede yaşanan sorunlar nedeniyle ihracat hedeflerini revize ettiklerini de açıkladı. Kileci, 2022 yılı sonu ihracat hedefleri ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Gaziantep olarak son 365 günlük ihracatımız 10,5 milyar dolardır. Bölge olarak ise 12 milyar dolar civarında bir ihracatımız bulunuyor. Bizim sene başındaki hedefimiz Gaziantep için 12, bölge 13,5 milyar dolar idi. Ancak, içinde bulunduğumuz konjonktür, dünyadaki resesyon ve dünyadaki diğer problemlerden kaynaklı olarak biz de hedeflerimizi revize etmek zorunda kaldık. Şu anda bizim Gaziantep olarak yılsonu hedefimiz 10.5-11 milyar dolar arası ihracat yapmaktır. Bölge olarak da hedefimiz 12,5-13 milyarlık ihracat dolar olur diye hedefliyoruz.”

“2023 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar" başlıklı zirvenin ilk paneline, GAİB Koordinatör Başkanı Kileci’nin yanında, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ve SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da katılarak, Gaziantep ve ülke ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.