Covid-19’da kritik süreç başlıyor
Haber Kategorisi: Dünya

Covid-19’da kritik süreç başlıyor

Covid-19’da kritik süreç başlıyor

Bakan Koca, koronavirüs vakalarının günlük 40 kat artış gösterdiğini açıklayarak “Panik yok” dedi. Uzmanlar ise durumun kritik olduğunu kaydederek Covid-19 yoğun bakım servislerinin dolmaya başladığını kaydetti. Haftalık vaka sayısı 117 bini aşarken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük vakanın 40 kat artış gösterdiğini açıkladı. Hastanelerdeki yükün ise 3 kat arttığını dile getiren Bakan Koca, buna rağmen ‘panik havasının olmadığını’ söyledi. Avrupa’daki Covid-19 dalgasını Türkiye’nin 4-5 hafta önce görmeye başladığını belirten Bakan Koca, şu açıklamalarda bulundu: “Bizde ise giderek artan bir vaka sayısı olduğunu görüyoruz. Vaka sayısının artışıyla birlikte hastane yükü aynı oranda artmıyor. Vaka sayısı artışı şu an günlük 40 katına kadar çıkmış durumda. Hastane yükü ise şu an 3 kat kadar arttı. O anlamda ciddi bir hastane yükümüzün olmadığını çok rahat söyleyebiliriz.”

YOĞUN BAKIM SERVİSLERİ AÇILIYOR

 

Uzmanlar ise durumun kritik olduğunu ve önümüzdeki iki haftanın büyük önem taşıdığı görüşünde. Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, birkaç ay önce neredeyse tüm hastanelerde kapanan Covid-19 yoğun bakım servislerinin yeniden açılmaya başlandığını vurguladı: “Yeni varyant BA 2.25’le birlikte Covid-19 vakaları hızlı bir artışa geçti. Birkaç ay içinde tekrar Covid-19 yoğun bakımlarını aktif olarak kullanmaya başladık. Düşük kapasiteye getirdiğimiz Covid-19 yoğun bakımların kapasiteleri şu anda dolmaya başladı. Türkiye’den gelen verileri değerlendirdiğimizde, Covid-19 için ayrılan yoğun bakımlardaki doluluk oranlarının gittikçe arttığını görüyoruz. Şu anda şehirler açısından değerlendirdiğimizde ülkemizde İstanbul’da en fazla yoğun bakım hastası var gibi görünüyor.”

 

Prof. Dr. Demirkıran, sağlık çalışanları arasında da pozitif vakaların artmaya başladığını dile getirerek “Senaryo yine daha önceki dalgalardaki gibi normal servislerin Covid-19 servisine de dönüşüne doğru gidiyor. Hastanelerde dahi maske takılmıyor. Hasta ve hasta yakınlarının maskesiz olduğunu görüyor ve uyarmaya çalışıyoruz. Hatta sağlık çalışanlarında da maalesef maske takmayanlar var. Onları da uyarmak zorunda kalıyoruz” dedi.

 

KLİMA ÇARPMASI DEĞİL COVID’DİR!

 

Semptomların ciddiye alınmadığını kaydeden Prof. Demirkıran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çevrenizde gördüğünüz iki kişiden birinin olduğunu Covid-19 olduğunu anlıyorsunuz. Bu dönemde en büyük karışıklığı da bu kişilerin bu olayı bir klima çarpmasına çoğunlukla bağlıyor olması. ‘Klimanın karşısında durdum, soğuk içtim, soğuk yedim’ gibi boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürüğü bunlara bağlamaları; test yaptırdıklarında ise pozitif çıkmalarını görüyoruz. Bu kişiler de aramızda dolaşıyorlar ve nasıl dolaşıyorlar? Maskesiz dolaşıyorlar.”

 

ÖNÜMÜZDEKİ İKİ HAFTA KRİTİK

 

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan ise “Bayramın ardından önümüzdeki iki hafta çok kritik, ciddi artışlarla karşılaşabiliriz” dedi ve şu uyarılarda bulundu: “Polikliniklere viral semptomlarla başvuran bireylerin yüzde 40’a yakını pozitif çıkmaya başladı. Sayı giderek artıyor. Vatandaşların toplu, kalabalık mekanlarda daha çok vakit geçirmesi bizi biraz daha zorlayacak gibi duruyor. Hatırlatma dozu zamanı gelmiş bireylerin aşılarını geciktirmeden olmaları lazım. Özellikle bayram dönemini atlattık. Önümüzdeki dönemde vakalarda çok şiddetli bir şekilde artış olabilir. Bu nedenle hatırlatma dozları daha önem kazanıyor. Özellikle ağustos sonu, eylül gibi daha dikkatli olunması gerekecek bir döneme giriliyor.”

HATIRLATMA DOZLARI MRNA AŞILARI OLMALI

 

Türk Toraks Derneği, geçen hafta açılan hatırlatma dozlarıyla ilgili bir açıklama yayımladı. Dernek tarafından yapılan açıklamada vaka sayılarının hızla yükselmesine neden olan Omicron’un BA. 4 ve BA. 5 alt varyantlarına karşı ikinci hatırlatma dozlarının yapılması gerektiği vurgulandı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Oya İtil, “İlk iki doz için Sinovac aşısı uygulanan bireylerde, hatırlatma dozlarının mRNA aşısı ile sürdürülmesi önemli” dedi. Aşıların düzenli yaptırılmış olmasının ağır hastalık geçirme, hastaneye yatış ve ölüm riskini belirgin düzeyde azalttığına dikkat çeken Prof. İtil “Covid enfeksiyonu geçirme ve çevreye bulaştırma riskini daha az olarak engellemekte. Omicron döneminde, iki doz Sinovac sonrası üçüncü doz olarak mRNA aşısı uygulanması, üç doz Sinovac aşısı uygulanmasına göre çok daha etkili bir bağışıklık sağlamakta.”

 

Dernek Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner ise hatırlatma dozlarının ne zaman yapılması gerektiğine ilişkin “İki doz mRNA aşısından sonra hatırlatma dozu (üçüncü doz) uygulaması gereklidir ve ikinci dozu izleyen 4. aydan itibaren önerilmektedir” dedi.