Seçim yaklaştıkça EYT için yeni formüller ortaya atılıyor. EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran ise Çalışma Bakanlığı’ndan bir açıklama gelmediği sürece ortaya atılan formüllerin geçersiz olduğunu söyledi.
Çalışma yaşamında gün geçtikçe artan sorunlara emekçilerin tepkileri sürüyor. Her ne kadar ücret düşüklüğü, güvencesiz çalışma gibi sorunlar işçilerin en büyük sorunları yer alsa da emeklilik yaşı sorunu da hâlâ çözüm bekliyor. Şu an emeklilik için primini ödemiş, çalışma süresini doldurmuş ancak yaş nedeniyle emekli olamayan yaklaşık 5 milyon yurttaş var.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Başkanı Gönül Boran ise EYT görüşmelerinde Çalışma Bakanlığı’na masada bulunma talebi olduğunu aktardı. Taleplerine hâlâ bir geri dönüş yapılmadığına dikkat çeken Boran, Çalışma Bakanlığı tarafından EYT ile ilgili üzerine çalışılan formüllerle ilgili herhangi bir açıklama duymadıklarına dikkat çekti.
YILLARDIR MAĞDURUZ
Çalışma Bakanlığı’na her koldan ulaşma gayreti içerisinde olduklarını aktaran EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran, “Masada bulunma taleplerimize henüz bir cevap gelmedi. Bu mücadelenin yıllardır gören ve bir kurumsal çatı olarak o masada bizleri, bir sendikayı muhatap alırken bizleri de o masaya dahil etmesini istiyoruz. Bu konuda bastırıyoruz, bastırmaya da devam edeceğiz” dedi. “Yıllardır mağdur edilmiş bir topluluk var burada” vurgusunu yapan Boran, “Sonuçta formülle değil, tamamen mağduriyetin giderileceği bir aşamada çalışmanın tek formülü de bu yasanın, 4447 Sayılı Kanun’un yaş haddinin geriye aleyhte işletilmesinin iptali, herkese eşitlik ilkesiyle hakkının iadesidir. Öteki türlü de yine 5510 Sayılı Kanun’un yarattığı 3 bin 500 liralara emekli maaşına mahkûm edilen bir yasanın da mağduriyet yarattığını dile getiriyoruz” diye konuştu. Boran, 30 yıl boyunca yapılan ödemenin ardından, emeklilerin 3 bin 500 liralara mahkûm edildiğini söyledi. Boran, “Eğer ki şanslıysanız, iş bulma gayretinde olacaksınız ve mezara kadar çalışma hayatınız devam edecek. Bugün en ücra köşede bir kira 4 bin, 5 bin lira oldu. Bu 3 bin 500 lira bağlanan arkadaşımızın nasıl bir hayat sürmesi bekleniyor?” diye sordu.
Özel sektörde çalışan EYT’lilerin güvencesi olmadığına dikkat çeken Boran, “Devlet kurumlarında 65 yaşa kadar kadrosu olan çalışanların bir güvencesi var. Ancak bugün özel sektörde istedikleri gibi çıkış sebebi göstererek, ne kadar tecrübeli olursa olsun 50 yaşına gelmiş kişinin kapı dışarı edildiği örnekler var. Güvencesi var mı? Yok. Elbette ki iş güvencesini de istiyoruz” dedi. Boran, “Yasa iptal edilip arkadaşlarımız 50 yaşında iş bulacaksa, özel sektöre, ağır sanayiye ve asgari ücrete mahkûm edilen bir topluluğun mağduriyeti çok fazla. Biz kamuda çalışanı, Bağkurlu esnafı ayırt etmiyoruz. Sosyal Güvenlik yasalarından güvence göremiyoruz. Reform adı altında işçi, emekçi haklarından feragat etmek zorunda bırakılıyor” ifadelerini kullandı.
EYT DAYANAMADI SOKAĞA ÇIKTI: MAĞDURİYETİ GİDERİN
EYT mağdurları Ankara Ulus'ta basın açıklaması yaptı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (EYT SYDD) düzenlediği etkinliğe katılım yoğun oldu. Dernek Başkanı Ersin Kotan'ın okuduğu açıklamada "Formül, model, şart, kesinti, prim günü artırılması, yaş şartının uzatılması gibi seçenekler kabul edilemez. Çalışma hayatımıza 1-15 yıl arası yaş ve prim şartı eklenerek hak kaybı yaşatıldık. Bizler yasanın çıkış tarihi itibariyle uygulanmasını istiyoruz. Erken emeklilik diye bir söylemi istemiyoruz kabul etmiyoruz. Artık yeter, bu bekleyiş bir an önce son bulsun. Adalet geç de olsa tecelli etsin. Milyonlarca EYT'li kaderdaşlarımızın gözü kulağı hükümetimizden ve çalışma bakanlığımızdan gelecek olumlu haberlerde" ifadeleri yer aldı.
Kotan taleplerini şöyle sıraladı:
•Aylık bağlanma oranları yüzde 70 seviyesine çekilmeli.
•Prim gününü tamamlayanlardan GSS kesilmemeli.
•Çalıştıkça, prim ödedikçe düşen bir maaş bağlanması sisteminden vazgeçilip çalıştıkça prim ödedikçe, artan bir maaş bağlanılması sistemine geçilmeli.
•Staj ve çıraklık döneminde işe başlangıç tarihi SGK başlangıcı sayılmalı.
•Prim günü eksik olanlara, borçlanma imkanı tanınmalı.
•Bütün bunlar ayırt edilmeden SGK, Bağ kur, Emekli Sandığı hepsine yansıtılmalı.
•Emekli olan ve hazırda olacaklara en düşük asgari ücret ölçü alınmalı.
•Emekli aylıkları arasındaki büyük fark kapatılmalı, yakın seviyede eşitlenmeli.