İlaç sorunu eczacıyı da vatandaşı da mağdur etti
Haber Kategorisi: Gaziantep

İlaç sorunu eczacıyı da vatandaşı da mağdur etti

Döviz kurunda meydana yükselişin ardından başlayan ilaç sıkıntısı devam ediyor. Ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de eczanelere giden vatandaşlar pek çok ilacın piyasada olmadığı cevabı ile karşılaşıyor. Yaşanan durum karşısında hem eczacı hem de vatandaş isyan ederken, Eczacılar 27 Kasım günü yapılacak olan Büyük Mitinge hazırlanıyor.

Eczanelerde yaşanan ilaç krizi ve Büyük Eczacı Mitingine ilişkin Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, açıklamalarda bulundu.

İLACA ERİŞİMDE SORUN VAR

Demirci, " Birinci basamak sağlık hizmet danışmanı ve halka en yakın sağlık hizmeti sunan eczacılar olarak bir süredir kamuoyu nezdinde dile getirdiğimiz ekonomik sorunlara kalıcı çözümler üretilmemiştir. 14 yıl sonra ilaç fiyat kararnamesinde yapılan değişiklikler kalıcı çözüm olmaktan uzaktır. İlaç yoklukları ne yazık ki önemli bir gündem maddesi olarak devam etmektedir. Bu durum, hastalarımızı ve meslektaşlarımızı her geçen gün daha da artan oranda mağdur etmektedir. Özellikle onkoloji ilaçları, antibiyotikler, antidepresan ilaçları, çocuk ateş düşürücüleri, ağrı kesicileri ve antibiyotikleri, kulak damlaları, tansiyon ilaçları, göz damlaları ve mevsimsel grip ve soğuk algınlığı ilaçlarına erişimde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. 

Bazı hastalıkların tedavisi sırasında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde hayati önem taşıyan kan ürünlerinden bazıları piyasada hiç bulunmamaktadır." 

İLACA ERİŞİMDE SORUN VAR!

Hastaların ilaca erişimde yaşadıkları sıkıntıların sorumlusunun eczacılar olmadığını söyleyen Demirci, "İlaç yokluklarının önüne geçilebilmesi için tüm paydaşların görüşleri alınarak İlaç Fiyat Kararnamesinde doğru bir sistem kurgulanmalıdır. Yaşanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşıladığı çok sayıda ilaçta hastalarımızın ödemek zorunda kaldığı ilaç fiyat farkları gün geçtikçe artmaktadır.’’

MAĞDURİYETİN SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL!

Eczanelerde yaşanan sorunları anlatan Demirci, ‘’Eczanelerde hastane muayene ücreti, reçete ücreti gibi kalemleri ödemek durumunda kalan hastalarımız, bir de aldıkları ilaçlara yüksek fiyat farkı ödemektedir. Bazı ilaçlarda, SGK’nın karşıladığı tutarın daha fazlasını hastalarımız cebinden ödemek zorunda kalmaktadır. Hastalarımızın haklı isyanlarını eczacılara yansıtması dolayısıyla meslektaşlarımız da mağdur olmaktadır. Ancak bu mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir.’’ 

27 KASIM’DA ANKARA’DA OLACAĞIZ!

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, maden faciası nedeniyle ertelenen Büyük Eczacı Mitingi’nin 27 Kasım’da yapılacağını kaydetti. Demirci, "Mesleğini yapamayan işsiz eczacılar, Hak ettiklerini alamayan kamu eczacıları, Eczanem açık kalsın diyen eczacılar için geliyoruz.  İlaç fiyatı değişikliğine bağlı bir eczacı karlılığı değil meslek hakkımızı istiyoruz. Mesleğini yapamayan işsiz eczacılar,  buna neden olan gereksinimin çok üstündeki fakülteler Tüm bunlara dur demek için Ankara’dayız.

Sorunları dile getirmek ve seslerini duyurmak istediklerini söyleyen Demirci, ‘’Hastalarımıza ilaç yok demek istemiyoruz Bunun içinde Ankara’dayız.  Tek sorunumuz eczane değil, başka dertlerimizde var. Sorunlarımızı anlatacağız, hakkımızı isteyeceğiz, dayanışacağız. 16 Ekim’de Ankara’dayız. Eczanedeki sorunu, Kamudaki meslektaşımızın derdini, Mesleğini yapamayan eczacının yaşadıklarını konuşacağız’’ diyerek sözlerini noktaladı.

 

gazianteppusula.com