Özelleştirmeye bir tepki daha
Haber Kategorisi: Ekonomi

Özelleştirmeye bir tepki daha

Soma’daki Eynez maden ocağının 25 milyon tonluk kömür üretimine hazır hale getirildikten sonra özelleştirildiğini vurgulayan ESM, “Cefasını kamu çekerken sefasını yine özel sektör sürecektir” dedi.

Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Eynez maden ocağının ihalesiz biçimde özelleştirilmesine bir tepki de Enerji Sanayi Ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası’ndan (ESM) geldi. ESM, “bunun adı özelleştirme değil yağma ve talandır!” dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde devlete ait Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) bünyesinde üretim yapan ve 25 milyon ton kömür rezervine sahip Eynez maden ocağı, Kurban Bayramı'nın arefesinde ihalesiz biçimde özelleştirilerek Yeni Anadolu Madencilik şirketine devredildi.

ESMİ Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Soma’da rödevans usulü çalışma yöntemi ile yeraltı üretiminden tamamen çekilen TKİ, elinde kalan ve üretilmeye hazır milyonlarca ton rezerv bulunan açık ocakları da özel sektörün kullanımına açmak istemektedir” denildi.

 

Başta enerji olmak üzere yapılan tüm özelleştirmelerin işsizliği, yoksulluğu daha da artırdığını, ülkenin sanayileşmesini ve kalkınmasını yavaşlattığını belirtilen ESM açıklamasında, “Temel sanayi ürünlerine, mal ve hizmetlere erişimin kalitesini düşürmüş, hayat pahalılığını arttırmış, ülkeyi tarım ve sanayide dışa bağımlı hale getirmiştir” ifadelerini kullanıldı.

 

“Benzerini geçmişte Kütahya-Seyitömer’de yaşadığımız bir özelleştirme süreci şimdi Soma-Eynez‘de yaşanmıştır” denilen açıklama, şöyle devam etti:

 

“TKİ eliyle milyonlarca lira harcanarak üretime hazır hale getirilen, Türkiye’nin en düşük maliyetle üretim yapan ocağı olan ve 176 milyon ton görünür rezerve sahip Seyitömer özel sektöre devredilmiştir.

 

‘25 MİLYON TONLUK ÜRETİME HAZIR HALE GETİRİLDİKTEN SONRA ÖZELLEŞTİRİLDİ’

 

Tıpkı Seyitömer gibi Eynez ocağında bulunan 25 milyon ton kömür TKİ tarafından üretime hazır hale getirildikten sonra özelleştirilmiştir. Yani cefasını kamu çekerken sefasını yine özel sektör sürecektir. Bunun adı özelleştirme değil yağma ve talandır. Halkın cebinden çalıp patronlara servet aktarımı yapmaktır.”

 

‘MADEN EMEKÇİLERİNİN ONURLU DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ!’

 

Açıklamada, özelleştirmeye karşı eylem yapan madencilere de selam gönderildi:

 

“Kamu tarafından işletilen sahalarda yaratılan istihdam, iş güvencesi ve güvenli çalışma ortamının devam ettirilmesi gerekmektedir. Özelleştirmelerin ağır ve acı sonuçlarını yaşadığımız iş kazalarında defalarca gördük. Soma açık ocağında çalışan, özelleştirmeye karşı direnişe geçen maden işçilerinin onurlu direnişini selamlıyoruz.

 

Enerji en temel insani hakların başında gelmektedir. Ülkede yaşanan ağır enflasyon ve hayat pahalılığı enerji maliyetlerini kat be kat arttırmıştır. Ucuz, güvenilebilir ve temiz enerji için tüm özelleştirme politikalarından vazgeçilmeli, şirketlere peşkeş çekilen kömür ocakları, termik santraller, elektrik dağıtım kurumları acilen kamulaştırılmalıdır. ,

 

Maden emekçilerine dayatılan işsizlik, güvencesizlik ve güvensiz çalışma koşullarına son verilsin!

 

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, halkın daha ucuza ve kaliteli bir şekilde ulaşacağı, hizmet alacağı kamucu politikalar uygulansın!

 

Özelleştirme adı altında yapılan yağma ve talan politikasına son verilsin!”