EKMEK İSRAFTA İLK SIRADA
Türkiye çapında yapılan araştırmaya katılanların yüzde 75’i ekmeğin 'en çok israf edilen gıda' olduğunu düşünüyor. Ancak 10 kişiden 8’i 'evlerinde ekmek israfı olmadığını' söylüyor.
Ekmekten sonra bir diğer büyük kayıp meyve sebzede yaşanıyor. Türkiye’nin israf sonuçlarında üretilenin yaklaşık yüzde 50’sinin kayıp olduğu meyve ve sebze, tüketim harici yılda 2.000 litre ile içecek sektörü, 4,2 ton kayıp ile de hizmet sektörü başı çekiyor. Türkiye’deki evsel gıda atığı ise yılda tahminî 7 milyon 762 bin 575 ton. Bu oran yılda kişi başı 93 kilograma denk geliyor.
YEMEK İŞLETMELERİNDE DE ÇOK İSRAF YAPILIYOR
Ekmek tüketim ve israfı değerlendirmesi sonucunda; ekmek israfının en çok, yemek işletmelerinde otellerde ve toplu yemek düzenlenen yerlerde, olduğu belirtiliyor.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın raporuna göre Türkiye’de sadece damlayarak akan musluk nedeniyle konuta başına 6 bin lira kaybın olduğu belirtildi. Türkiye’deki konutların yüzde 10’unda böyle bir durum olduğunda, oluşan israfın yaklaşık 11 milyar lira olduğu ortaya çıkıyor. Aynı şekilde bir kişinin günde iki defa 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalamasıyla, yılda 8 ton su israfına sebep olunuyor. Nüfusumuzun sadece yüzde 20’sinin bile bunu yapması, toplam su kaybının yaklaşık 13 milyar liraya ulaştığı hesaplanıyor.