İthalata değil, yerli üretime destek olunmalı
Haber Kategorisi: Gaziantep

İthalata değil, yerli üretime destek olunmalı

Gümrük vergisini sıfırlanmasını değerlendiren Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, yağ fiyatlarındaki artışın ithalatla değil, yerli üretim ile durdurulabileceğini söyledi. Aydın, “Gümrük vergilerini sıfırlayan cumhurbaşkanı kararlarını doğru bulmuyoruz. Asıl ihtiyaç olan vergilerin değil, çiftçi ve gıda üreticilerinin borçlarının sıfırlanması, ithalata değil, yerli üretime destek olunması, tarımsal ve kırsal kalkınmanın günlük uygulamalarla değil, stratejik kalkınma planları ile hareket edilmesi. Gıda üretiminde üretici maliyetlerinin akıl ve bilimle hareket edilerek düşürülmesi” dedi.    
Ayçiçek yağı üretimi her geçen yıl düştü    
Türkiye’nin Ayçiçek yağı için gerekli olan yağlık tohum üretiminin son yirmi yıldır ortalama yüzde 57 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Aydın, “Ayçiçek yağı ihtiyacımızın ancak yarısını üretebiliyoruz. En temel gıdalardan olan Ayçiçek yağında dışa bağımlılığımız devam ediyor. 2002 yılında Ayçiçek yağı ihtiyacımızın yüzde 84,8’ini kendimiz üretebilirken 20 yılda bu oran her geçen yıl düştü. Temel gıda ürünlerinde dışa bağımlılık günümüz ve yakın geleceğin en temel sorunu olan gıda güvencesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Küresel salgınlar, göç, doğal afet ve savaş gibi durumlarda ülkelerin kendi vatandaşlarına temel gıdaları ulaşılabilir hale getirmesi sorumluluğu bir sorun olarak ülkemiz gündemini oluşturuyor” açıklamasında bulundu.     
Aydın, temel gıda ürünlerinin son bir yılda enflasyondan en fazla etkilenen ürünler olduğunu, gıda enflasyonunun son bir yılda TÜİK’e göre yüzde 91, bağımsız araştırma kuruluşlarına göre yüzde 200’e yakın artış gösterdiğini belirtti. “Ayçiçek yağı fiyatı da son bir yılda yüzde 300 arttı. Türkiye’de yaşayan vatandaşların yaklaşık yüzde 50’si asgari ücret civarında maaş ile geçinmekte ve temel gıda ürünlerinin fiyatındaki artış maaşların çok üzerinde. Bu durumda vatandaşların büyük bir bölümünün yeterli ve dengeli beslenme hakkının elinden alınması demek” ifadelerini kullandı.     
Maliyetleri, ithalatı teşvik ederek düşürmek akıl dışı bir uygulama   
“Yerli üretici maliyetlerini ithalatı teşvik ederek düşürmek akıl dışı bir uygulama” ifadelerini kullanan İl Temsilcisi Aydın, “Ayçiçek, mısır, soya ve diğer bitkisel yağların ve yağlık ürünlerin ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması kararı haziran ayının sonunda yeniden cumhurbaşkanı kararı ile yeniden uzatılarak 2022 sonuna kadar gümrük vergisi sıfırlandı. Karar ilk bakışta fiyatları düşürmesi nedeniyle olumlu bir uygulama gibi görünürken yerli üreticiyi zorlayan ve yerli üretimi olumsuz etkilediğini çok iyi biliyoruz. Tohumu, motorini, tarım ilacını ve tarım makinelerini alırken yüksek vergiler ödeyen üretici, ithal ürünle rekabet edememesi ve üretimin azalması sonucuna varılacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.     
Gıda arzında ülkemizin yapısal sorunları sürekli halı altına süpürülüyor    
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şöyle bitirdi: “Kısa vadede etkili gibi görünen kararlar gıda güvencesini büyük risklerle karşı karşıya bıraktı. Kısa vadede etkili gibi görünen, günü kurtarmaya yönelik alınan bu kararlar uzun vadede yerli tarımda ve gıda üretiminde onarılmaz sorunlara yol açıyor. Fiyatların uzun vadede düşmesi ve sürdürülebilir tarım ancak hükümetlerin yapısal sorunları çözmesi il mümkün. İthal ikame ürünlerin iç piyasada yerli üretici ile rekabet ettirilmesi adil olmayan eşitsiz bir rekabet ortamı yaratacak. Gıda arzında ülkemiz yapısal sorunları sürekli halı altına süpürmekte, gıda tarım ve hayvancılık ile ilgili kritik sorunlar çözülemiyor ve yerli üretici korunamıyor. Popülist politikalar Türkiye'deki gıda arzını ve tarım ürünlerinin üretimini son yıllarda olumsuz etkiledi. Pandemi etkilerinin azalması ile birlikte tedarik zinciri problemleri ortadan kalkmış fakat gıda fiyatları halen düşmedi.”
gaziantepsabah.com