Performans sistemi sağlık sistemini bozdu
Haber Kategorisi: Gaziantep

Performans sistemi sağlık sistemini bozdu

Suriyeliler’in daha fazla hasta olduğunu savunan Küçükosmanoğlu, “Gaziantep Üniversitesi’ne başvuran hastaların dörtte biri ve yatanların üçte biri Suriyeli. Çünkü hastalıkları daha ağır oluyor. Bizim vatandaşımıza 10 dakika zaman ayrılıyorsa bir Suriyeliye 20-25 dakika ayrılıyor ve sağlık çalışanlarının iş yükü artıyor” dedi.

Suriyeliler dolayısıyla Gazianteplilerin sağlığa ulaşması daha da zorlaştı

Ülkemizde doktor açığının yanı sıra dağılımında eşitsizlik olduğunu söyleyen Küçükosmanoğlu, halkın sağlık hizmetine ulaşmasında zorluk yaşadığına vurgu yaparken, “Kentimizde yaşayan Suriyeliler dolayısıyla Gazianteplilerin sağlığa ulaşması daha da zorlaştı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin sağlık alanında da özel dallar ortaya çıktı. Örneğin; Çocuk ürolojisi gibi. Geçmiş yıllarda böyle bir kavram yoktu, şimdi böyle bir kavram var. 20 yıl önce ülke genelinde sadece 45 Çocuk Alerji hekimi vardı. O nedenle bu tür özel dalların sayısı gün geçtikçe artıyor” tespitini yaptı.

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra koruyucu sağlık hizmeti de çok önemli

Birinci basamak sağlık hizmetinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Küçükosmanoğlu, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinin yanı sıra koruyucu sağlık hizmeti de çok önemli. Ama kentimizde koruyucu sağlık hizmeti sıkıntılı. Çünkü çevre sorunlar fazla ve bunlar dile getirilmiyor göz ardı ediliyor. Birinci basamakta ise Aile Hekimleri görev yapıyor. Bu hekimler hem özel hem de kamu çalışanı olarak değerlendiriliyor. Bu meslektaşlarımız mümkün olduğunca en iyi şartlarda vatandaşa hizmet etmek için çalışıyor. Lakin aile hekimliği Türkiye’de tam olarak benimsenmedi” ifadelerine yer verdi.

Performans sistemi sağlık sistemini bozdu

Küçükosmanoğlu, performans sisteminin sağlık sistemini bozduğuna dikkat çekti. “Vatandaşın hastanelere ulaşması zorlaşırken, Şehir Hastaneleri yerine merkezlerde bulunan hastanelerin güçlendirilmesi ve personel sayısının arttırılması gerekiyor. Örneğin; hastalar Ankara, Mersin ve Bursa’daki şehir hastanelerine ulaşamıyorlar. Dolayısıyla hastanelerin merkez dışına taşınması büyük sıkıntılar ortaya çıkaracak” şeklinde konuşma yaptı.

Atama yapılacağı zaman tüm faktörler göz önünde bulundurulmalı

Gaziantep’e ataması planlanan 27 hekim ile bin 244 personel konusuna değinen Genel Sağlık İş Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi Prof. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Her geçen gün nüfusu artan Gaziantep’e yapılan bu atamalar ihtiyacı karşılamaz. Resmi kayıtlara göre nüfus 2 milyon dolaylarında görünüyor, ancak Suriyelilerle beraber bu rakam 3 milyona yaklaşıyor. Ayrıca şehre bölgenin birçok ilinden de hasta geliyor. Bu açıdan bakıldığında atama yapılacağı zaman tüm faktörler göz önünde bulundurulmalı.”

gaziantepsabah.com