Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma, M.Ö. 300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden Seleukos Nikator tarafından kurulmuş bir antik şehir. Coğrafi konumu itibarıyla stratejik bir geçit noktasına kurularak ismini de "kesişme noktası-geçit" sözcüklerinden alarak, asırlar boyunca Doğu ile Batı arasında köprü vazifesi gördü ve pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı.
VOA Türkçe ’ye konuşan Zeugma Kazı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol, Roma İmparatorluğu döneminden kalan ve Yunan mitolojisinden figürlerin yer aldığı mozaiklerin Fırat nehrinden çıkan taşlarla yapıldığını belirtti.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Zeugma Antik Kentinde iki ayrı alan olduğunu ifade eden Profesör Erol, şöyle konuştu:
“Kazı ve restorasyonu tamamlanmış alanın altında Roma döneminden kalma 4 tane konut var. Bir diğer çalışma alanımız olan Muzalar Evi’ndeki çalışmalarımız da 2007 yılında başladı. Zeugma'nın gerek konutlarıyla, gerekse konumu itibariyle büyük bir askeri, ticari ve ekonomik görkeme sahip bir kent olduğu anlaşılmaktadır.“
Muzalar Evi’nde ortaya çıkarılan mozaiklerin yüzeyinde oluşan kalker tabakasının temizlenmesi çalışmasını sürdüren restoratör Esra Nur Bilici, yaptıkları işin çok dikkat isteyen bir uygulama olduğunu belirterek, tarihe ışık tutan bir antik kentte çalışmaktan duyduğu heyecanı ve mutluluğu ifade etti.
Uzun yıllardır Zeugma Antik Kentteki kazılarda görev alan arkeolog Naile Sağlam Erdoğdu ise, bu yıl Muzalar Evi’nde yapılacak korugan çatı alanlarında arkeolojik kazılar yapmaya devam ettiklerini belirterek, “Kazı devam ettikçe o döneme ait veriler de gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Biz de bu kalıntıları doğal hava olaylarından korumak için üzerine çatı yaparak kazılarımıza devam ediyoruz’’ diye konuştu.
Memohaber.om